Vakumlu Fümigasyon Nedir ve Avantajları Nelerdir
Fümigasyon böceklerin ve tüm zararlı türlerinin her dönemdeki durumlarına karşı etkili, çoğalarak hastalık yapmalarını engellemek için yapılan ilaçlama işlemine verilen isimdir. İlaçlama için kullanılan gaz, tablet sıvı halindeki ilaçlara genel olarak fümigant, fümigantlarla yapılan ilaçlama işlemine de fümigasyon denmektedir.
Hasat edildikten sonra depolanmış tarım ürünlerinin depolandıkları alanlardaki zararlılardan ve diğer mikroorganizmalardan korunması amacıyla bazı ilaçlama yöntemleri kullanılabilir. Sıvı ilaç püskürtme, hacim ilaçlaması yapma, termik sisleyici ile ilaçlama yapma bu yöntemlerdendir. Ancak bunlardan en etkili ve başarılısının fümigasyon yöntemi olduğu bilinmektedir.
Fümigasyon işleminde kullanılan fümigantlar gaz halinde olduklarından depolanmış olan ürünün her tarafına yayılım yoluyla etki ederler. Fümigasyon yöntemi ürünün depolandığı alanda yapılabildiğinden ürünün bir yerden bir yere taşınması gerekmez. Bu yüzden ambarlarda, gemi, vagon, konteyner, silo gibi kapalı alanlarda yığın olarak depolanmış, çuval veya sandık içerisindeki ürünlere kolaylıkla uygulanabilir bir yöntemdir.
Böceklerin tüm yaşam dönemlerinde etkili olması, bu yüzden ürünün kullanım ömrünün uzaması, bu zararlılara hemen etki ediyor olması, gıdadaki koku ve tat oranının tolere edilebilecek seviyede olması bu yöntemin avantajlarındandır. Ayrıca bu yöntemin başarılı olabilmesi için fümigasyonu muhakkak uzman, bu işin eğitimini almış kişilerin yapması gerekmektedir
Fümigsayon işleminin etkili olması için yapıldığı ortamın bir süre kapalı kalması gerekmektedir. Bu yüzden bu işlemin kapalı bir yerde, bir örtü altında veya vakumlu bir ortamda yapılması gerekmektedir.
Çadırlar altında yapılan fümigasyon açık havada, çok büyük depolarda ve ambarlarda örtü altında yapılan ilaçlama yöntemidir. Bu yöntemde fümigasyon uygulanması için özel çadırlar kullanılmaktadır. Çadırla yapılan fümigasyonun başarılı olabilmesi için zamana ihtiyaç vardır ve uygulanan alanda iyi bir sızdırmazlık sağlanmalıdır.
Konteyner, silo ambar depo gibi kapalı alanlarda uygulanan fümigasyon için de yine sızdırmalığın sağlanması çok önemlidir.
Özellikle uzun süre depolanacak ya da bir yerden bir yere gidecek tüm tarım ürünlerinde uygulanan ilaçlama yöntemi olan fümigasyon tahıllarda, baklagillerde makarna silolarında ve kuru gıdaların tümünde ürünün kullanım ömrünü uzatmak ve uygun koşullarda muhafaza edebilmek için uygulanır.
Vakumlu fümigasyon ise bu iş için özel olarak üretilmiş olan fümigasyon odalarında yapılmaktadır. Özel olarak üretilen fümigasyon odalarına ürün yerleştirildikten sonra ortamın havası basınç verilerek boşaltılır. Daha sonra bu ortama fümigasyon için ilaç verilir. Çok kısa sürede sonuç alınan bir fümigasyon yöntemidir. Fümigasyon tankları bu işlem için özel olarak üretildiğinden herhangi bir sızdırmazlık söz konusu değildir. Bu yöntemle verilen ilaçlar ürüne hızlı bir şekilde etki ettiğinden haşerelerin bütün yaşam dönemlerinde etkilidir. Diğer fümigasyon yöntemlerinden zaman konusunda da oldukça avantajlıdır. Vakumlu fümigasyon aynı miktardaki üründe uygulanacak diğer yöntemlerdeki süreyi oldukça kısaltır. Balyalanmış ürünlerin fümigasyonu için uygudur. Bunun yanı sıra özellikle kuru meyvelerin fümigasyonunda oldukça başarılı olan bir yöntemdir. Vakumlu fümigasyonun tek dezavantajı yaş sebze ve meyvelere uygulanamayan bir yöntem olmasıdır. Özellikle ihraç edilen ürünler için kullanılabilecek yöntemin pek çok avantajı vardır.
- Süreyi kısaltır.
- Ürünlerdeki her yaşam döneminde olan mikroorganizmalara etki ederek ürünlerin raf ömrünü uzatır.
- İhracat ürünlerinde uzun mesafelerde dayanıklılık konusunda oldukça avantaj sağlar.
- Maddi olarak diğer yöntemlere göre daha tasarrufludur çünkü ilaçlamada kullanılan maddeler oldukça pahalı ürünlerdir. Vakumlu fümigasyonda daha az ilaç kullanılarak etkili sonuçlar elde edilir.
- Fümigasyon için özel olarak ürettiğimiz fümigasyon tanklarımız kesinlikle sızdırmaz özelliğe sahiptir.
- Bu işlem için özel olarak üretilmiştir. Bu yüzden ilaçlama esnasında yakınlardaki diğer canlılara herhangi bir zarar vermez.
Mutlu Makine olarak özel olarak ürettiğimiz vakunlu fümigasyon tankları ile ürünlerinizi daha kısa sürede ve daha az ilaç ile daha uzun ömürlü hale getirmenizi sağlıyoruz. Ürünlerin fümigasyon süresini ciddi oranda azaltarak iş yükünü ve ilaç miktarını azaltan fümigasyon tanklarımız sizlere özellikle ihracat ürünleriniz için büyük avantajlar sağlamaktadır. Daha kısa zamanda daha çok ürünün fümigasyonunun sağlanması ile beraber ürünlerin içerisindeki bütün mikroorganizmalar için etkili olan bu yöntem ürünlerin dayanıklılık süresini arttıracağından ürünlerin uzun mesafelerde daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Böylece ürün kalitesi de ciddi oranda artacaktır.
Özellikle kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru dut gibi kuru meyvelerde uygulanan bu yöntem eski tip fümigasyon yöntemlerinden oldukça avantajlıdır.
Meyveler kurutulduktan sonra uygulanan fümigasyon eski tip uygulamalarda büyük çadırların içinde uzun sürede yapılmaktaydı. Mutlu Makine tarafından üretilen özel fümigasyon odalarımızda bu işlem daha az ilaç kullanılarak ve eski yöntem fümigasyon işlemine göre çok daha kısa sürede yapılamaktadır. Böylece ürünlerinizin raf ömrü uzamakta ve doğal olarak kalitesi de artmaktadır. Ayrıca zamandan tasarruf edip işlem süresini kısaltabilirsiniz. Vakumlu fümigasyon odalarımızda fimügasyon işlemi için az miktarda ilaç kullanıldığından ekonomik olarak da avantaja geçebilirsiniz. Dünyanın her yerine ihraç edilen kuru meyveleri mesafe ne kadar uzun olursa olsun sorunsuz bir şekilde ulaştırmanıza olanak sağlayan fümigasyon tanklarımızla ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İsterseniz üretim yerimize gelerek, isterseniz telefondan bilgi alabilirsiniz.